CD Gyártás
A CD egymásra épülő rétegeinek kialakítása határozza meg magát a gyártástechnológiát.

A CD gyártás 5 jól elkülönített résztechnológiára bontható:

1.fázis

1. Premastering
Ebben a technológiai lépésben történik a CD típusának megfelelő formátum kialakítása és ellenőrzése. Végeredményeként létrejön az az adathordozó, amely tartalmazza a sokszorosítandó lemez logikai képét, vagyis az adott formátum előírásainak megfelelően rendezett adatokat. Ezt az adathordozót mesterlemeznek vagy angolul „master”-nek nevezik.

2.fázis

2. Mastering / mesterlemezgyártás


A CD sokszorosítás megkezdése előtt szükség van egy ún. nyomólemez elkészítésére, vagyis arra az információt hordozó negatív formára, amelyet aztán a gyártósorokra feltéve megkezdhető a sorozatgyártás. A nyomólemez-gyártás 2 jól elkülöníthető fázisra osztható, a mastering-re és az electroforming-ra.

A mastering során történik a CD információs struktúrájának geometriai kialakítása. Irányított lézersugárral egy fényérzékeny anyaggal bevont üveglemezen a mester adathordozó tartalmának megfelelően kirajzoljuk a CD adatképét, majd előhívjuk és egy fém reflexiós és kontakt réteggel vonjuk be, ezzel létrejön az ún. üvegmester.

3.fázis

3. Electroforming / nyomólemez gyártás


A már fémezett üvegmesteren galvanizálással kb. 300 mikron vastag nikkel réteget növesztünk, amit elválasztva az üveglemeztől létrejön a szubmikronos struktúrával rendelkező fém nyomólemez. Hátlapjának felpolírozásával és lyukasztásával ez már önmagában alkalmas nyomószerszám. Egy nyomólemezről (Stamper) több tízezer CD készíthető.

4.fázis

4. Sokszorosítás


A nyomólemezen pitekben rögzített információ sokszorosítása, a tényleges CD struktúra kialakítása fröccsöntési eljárással történik, ezért nevezik mechanikus sokszorosításnak. Az így legyártott polikarbonát hordozó rétegre ezután katódporlasztási eljárással egy reflexiós réteg kerül, amit egy lakkréteg véd a környezeti hatásoktól. A második fő technológiai fázis a grafika felvitele, ami speciális szita- ill. offset eljárással működő célgépeken történik.

5.fázis

5. Csomagolás


A sokszorosítás során elkészült CD-k iparág szerinti szabványos, vagy a megrendelő által specifikált csomagolóanyagba kerülnek. Automata és kézi csomagolástechnikánkkal lehetőség van bármilyen típusú csomagolóanyag felhasználására.

VTCD VIDEOTON                   H-8000 Székesfehérvár, Berényi út 72-100./62.épület, HUNGARY                Tel: +36 22 533-571                  Fax: +36 22 533-599                E-mail: vtcd@vtcd.hu
Kompaktlemez-gyártó Kft.