CD specifikációk
A CD felépítése:
Tulajdonságok
Átmérő 120 mm
(80 mm miniCD)
Vastagság 1,2 +0/-0,1 mm
Súly ~16 g
Olvasó lézer hullámhossza ~780 nm
Kapacitás 689 MB
Max. trackek száma 99

A gyártáskor tartalommal ellátott (ún. pre-recorded) CD felépítését tekintve az információt egy 1,2 mm vastag nagytisztaságú polikarbonát korong hordozza. A polikarbonát korong a rögzítendő információt tartalmazó negatív formáról fröccsöntéssel készül és síkjára fordítva elektronmikroszkóp alatt megfigyelhető, hogy azon gödröcskék, ún. „pit”-ek és köztük lévő területek,, ún. „land”-ek találhatók. Ezek tárolják az információt. A pit-ek és land-ek sorozata egy spirális alakú pályán található, amely a lemez közepétől indul és tart a széléig. Ahhoz, hogy a rögzített  információt leolvashassuk a polikarbonát lemezből – ún. szubsztrátból - azt egy ~55 nm vastagságú – legelterjedtebben alumínium - reflexiós réteggel kell bevonni. Ez veri vissza a lézerfényt, ami később detektorokon keresztül digitális „0”-kat és „1”-eket eredményez, amelyet tovább feldolgozva marad digitális vagy analóg jellé átalakítva hallható hanggá válik. Pontosan a kiolvasási elv miatt hívjuk ezeket a lemezeket optikai adattárolóknak. A reflexiós réteget óvni kell a környezeti hatásoktól, ezért azt egy ~0,5 um vastag lakkréteg védi, amit a tartalom azonosítására szolgáló nyomat fed.

A pitek egy ~1,6 um-es menetemelkedésű spirális pálya mentén helyezkednek el, méretük szerint ~0,5 um széles, ~0,11 um mély és - a tárolandó információnak megfelelően, egy egységnyi hosszúság egész számú többszöröseként – 0,833-3,056 um hosszúságúak.

Az adatok kiolvasása 780 nm hullámhosszúságú lézerrel történik. Lényeges, hogy – az optikai adattároló rendszerek kiolvasási elvéből adódóan – a média és az olvasófej, az ún. „pick-up” mechanikusan nem érintkezik egymással, így a médiának az élettartama megfelelő kezelés és tárolás esetén gyakorlatilag korlátlan.

A CD-n tárolt információ kiolvasása az óramutató járásával ellentétes irányban, a CD címkézett oldalával szembeni – fémszínű – oldalról történik. Olvasás közben az olvasás helyétől függően – mivel sugárirányban a lemez közepétől kifele haladva a lemez kerülete és így az olvasófej által megtett út is növekedik - a CD fordulatszámát változtatni kell, hogy a letapogatás sebessége állandó lehessen.


A CD-n rögzített információ leolvashatósága érdekében a szabványalkotók 3 – geometriailag is jól meghatározható - területet definiáltak a CD meghajtók támogatása érdekében.

Specifikálták a belső kör sugarát (lead-in), ahol a lejátszó pick-up fókuszálása és pozícionálása térténik és ahol a TOC (Table Of Content – Tartalomjegyzék) található, ezután következik maga a programterület ill. annak külső sugara után pedig a harmadik, lezáró „lead-out” terület.

VTCD VIDEOTON                   H-8000 Székesfehérvár, Berényi út 72-100./62.épület, HUNGARY                Tel: +36 22 533-571                  Fax: +36 22 533-599                E-mail: vtcd@vtcd.hu
Kompaktlemez-gyártó Kft.