DVD Gyártás
A DVD 2 db 0,6 mm-es korong összeragasztásával jön létre, melyek közül a kapacitástól függően, egy vagy több réteg hordoz információt.

A DVD gyártás a következő fázisokat foglalja magában:

1.fázis

1. Authoring
Ebben a technológiai lépésben történik a DVD Video-n található kép-, és hanganyagoknak a kódolása, a DVD szerkesztése, a menürendszer elkészítése, grafikai design-ok készítése, feliratok hozzáadása és szerkesztése, aminek végeredményeként létrejön a mesterlemez, amely tartalmazza a sokszorosítandó lemez logikai képét, vagyis az adott formátum előírásainak megfelelően rendezett adatokat. Hozott mesteranyag esetén minden esetben megtörténik annak gyártás előtti, formátum szerinti verifikálása.

2.fázis

2. Mastering / mesterlemezgyártás


A DVD gyártás megkezdése előtt szükség van egy ún. nyomólemez elkészítésére, vagyis arra az információt hordozó negatív formára, amelyet aztán a gyártósorokra feltéve megkezdhető a sorozatgyártás. Az elkészítendő nyomólemezek számát az információs rétegek száma határozza meg, DVD5 esetében elegendő 1, DVD9 ill. DVD10 esetében pedig 2-2 ilyen nyomólemez készül.

A nyomólemez-gyártás 2 jól elkülöníthető fázisra osztható, a mastering-re és az electroforming-ra.

A mastering során történik a DVD információs struktúrájának geometriai kialakítása. Irányított lézersugárral egy fényérzékeny anyaggal bevont üveglemezen a mester adathordozó tartalmának megfelelően kirajzoljuk a CD adatképét, majd előhívjuk és egy fém reflexiós és kontakt réteggel vonjuk be, ezzel létrejön az ún.

3.fázis

3. Electroforming / nyomólemez gyártás


A már fémezett üvegmesteren galvanizálással, kb. 300 mikron vastag nikkel réteget növesztünk, amit elválasztva az üveglemeztől létrejön a szubmikronos struktúrával rendelkező fém nyomóemez. Hátlapjának felpolírozásával és lyukasztásával ez már önmagában alkalmas nyomószerszám. Egy nyomólemezről (Stamper) több tízezer DVD készíthető.

4.fázis

4. Sokszorosítás


DVD gyártás során a 2 fél-lemez két egymás mellett lévő fröccsöntőegységen készül. A reflexiós réteg külön fémező egységekben kerül a lemezekre, mivel eltérő reflektív követelmények vonatkoznak a rétegekre. A két fél-lemezt ezután összeragasztjuk és a ragasztóanyagot UV fénnyel térhálósítjuk. A második fő technológiai fázis a grafika felvitele, ami speciális szita- ill. offset eljárással működő célgépeken történik.

5.fázis

5. Csomagolás


A sokszorosítás során elkészült DVD-k iparág szerinti szabványos, vagy a megrendelő által specifikált csomagolóanyagba kerülnek. Automata és kézi csomagolástechnikánkkal lehetőség van bármilyen típusú csomagolóanyag felhasználására.

VTCD VIDEOTON                   H-8000 Székesfehérvár, Berényi út 72-100./62.épület, HUNGARY                Tel: +36 22 533-571                  Fax: +36 22 533-599                E-mail: vtcd@vtcd.hu
Kompaktlemez-gyártó Kft.