SZÓTÁR

80mm Disc
Másik elnevezése szerint Compact Disc Single (CD-S). A 80 mm-es átmérőjű lemez ~192 MB digitális adat vagy ~22 perc audio játékidő rögzítésére alkalmas.

Aspect Ratio
Képarány. A kép szélességének és magasságának aránya. A hagyományos televíziók 4:3 képaránnyal rendelkeznek (1.33:1), az újabb szélesvásznú televíziók pedig 16:9 képarányt használnak (1.78:1)

Bitráta
A bitráta bit/másodperc-ben kifejezett mértékegység. 8 bit/s = 1 byte/s. Általában ennek többszörösét használjuk a gyakorlatban: kbit/s, Mbit/s, Gbit/s, kB/s, MB/s. A DVD Video maximális bitrátája 9.8 Mbit/s.

Booklet
A lemez mellé gyakran tartozik egy információs füzet, amit bookletnek hívunk. CD tokok esetében ez előlapként helyezhető el, DVD tokok esetében a belső füzetet szoktuk booklet-nek nevezni.

CD-Audio
~78 perc stereo audio anyag tömörítetlen digitális formában történő tárolására alkalmas CD formátum.

CD-Extra
Audio, video és digitális anyag egyidejű tárolását lehetővé tevő formátum. Egyrészt áll egy audio részből, ami megfelel a Red Book specifikációknak, ezt követi egy adat szekció, ami megfelel a Yellow Book specifikációknak.

CD-R, CD-RW
Írható médium fajták CD-író berendezések számára.

CD-ROM
Digitális adat (programok, dokumentumok, képek, stb.) tárolására szolgáló formátum. Maximum kapacitása a Yellow Book szerint (CD-ROM mode1 esetén) 689 MB

CD Text
A CD-Text a Red Book szabvány kiterjesztésével jött létre és lehetővé teszi, hogy a szabványnak megfelelő Audio CD-n további text információkat tároljunk (pl. album neve, szám címe, előadó) és ezt az erre alkalmas lejátszók kijelzőjén megjelenítsük.

Címkefilm
Fizikai formája a címkenyomatnak

Címkenyomat
A megrendelő grafikai terve, ami a lemez (nem olvasható) oldalára kerül.

CMYK
A 4 színnyomás-nak is nevezett CMYK színmodell ún. szubtraktív színkeverés. 4 különböző színt használ: Cyan (türkizkék), Magenta (bíbor), Yellow (sárga), Black (fekete - Key Color).

DAO (Disc at Once):
Írási mód írható lemezek írásakor, ami egy menetben rögzíti a lemeztartalmat.

Dolby Digital
6 diszkrét hangcsatornát tartalmazó tömörítési eljárás, amelyet a Dolby Laboratories fejlesztett ki. Az 5.1 csatorna elnevezéssel illetett csatornák a következők: bal front, jobb front, center, bal hátsó, jobb hátsó és a subwoofer csatorna az alacsony frekvenciatartomány átvitelére. Lásd még: PCM, DTS

DTS
A DTS egy másik tömörítési eljárás, amely a Dolby Digital-lal versenyzik. A DTS is 6 diszkrét csatornát (5.1) tartalmaz. A DTS több helyet foglal a lemezen a Dolby Digital-nál (kevésbé tömörített). A DTS sávot tartalmazó DVD-n kötelező egy Dolby Digital vagy PCM hangsáv elhelyezése a DVD standard-el való kompatibilitás miatt. Lásd még: Dolby Digital, PCM

Duplikáció
Professzionális körülmények közt végrehajtott automatizált optikai média írása íróberendezésekkel.

DVD-5
Egyoldalú, egy információs rétegű DVD. 4,7 GB adat tárolását teszi lehetővé.

DVD-9
Egyoldalú, két információs rétegű DVD. 8,5 GB adat tárolását teszi lehetővé.
DVD-10
Kétoldalú, két információs rétegű DVD. 9,4 GB adat tárolását teszi lehetővé.

DVD Authoring
Ebben a technológiai lépésben történik a DVD-n található kép-, és hanganyagoknak a kódolása, a DVD szerkesztése, a menürendszer elkészítése, grafikai design-ok készítése, feliratok hozzáadása és szerkesztése, aminek végeredményeként létrejön a mesterlemez, amely tartalmazza a sokszorosítandó lemez logikai képét

DVD-R, DVD-RW, DVD-RAM, DVD+R, DVD+RW
Írható DVD formátumok.

DVD-ROM
Digitális adat (programok, dokumentumok, képek, stb.) tárolására szolgáló DVD formátum.

DVD-Video
Digitális video anyag tárolására szolgáló DVD formátum.

Egyedi sorszámozás
Egyedi feliratok kerülnek minden egyes lemezre, ezáltal azok azonosíthatóvá válnak.. Legfőbb felhasználási területei: biztonsági célokra másolásvédelem eszközeként, terméktípus azonosításra, promóciós nyereményjáték célokra.

Fehér alap
A CD/DVD-k fémszínű felületéből adódóan a nyomat képe nem lesz azonos a fehér papírra történő nyomtatás hatásával. Ennek kiküszöbölésére a gyártók fehér alappal látják el a lemezeket.

Felirat
A felirat a filmekben és televíziós programokban elhangzó párbeszéd textesített változata. Egy DVD max. 32 különböző feliratot tartalmazhat.

Gyártási engedély
Igazolás a gyártó számára, hogy a kiadó birtokolja a szellemi termék kiadásának jogait.

Hőtranszferes nyomtatás
A nyomat hőhatás alatt speciális fóliák segítségével készül. Amikor kihűl, a viaszbázisú festék véglegesen a lemezhez tapad.

IFPI 
Az IFPI (International Federation of the Phonographic Industry) a zeneipar világszerzezete.

IRMA
Az IRMA (International Recording Media Association) a zene és a szoftveripar nemzetközi szervezete.

Jewel box
Műanyag csomagolóanyag CD-k számára. A leggyakoribb  doboztípus, amivel az üzletek polcain találkozunk. Lehet átlátszó vagy fekete tálcás.

Katalógusszám
Vevő által adott egyedi termékazonosító. Minden beérkező gyártási anyagot ezzel a kóddal kell ellátni a pontos azonosítás végett.

Kódolás / Encoding
Az encoding információ átkonvertálását jelenti egy formátumból egy másikba. Az ellentétes művelet a dekódolás. Az Authoring során az encoding az a folyamat, amely során ellenőrizzük és elmentjük az adott információt egy meghatározott (tömörített) formátumba. Az encoding kifejezést audio és video jel átalakítására is használjuk.

Lakk
Bevonat a nyomat ill. a nyomdai anyagok számára. Matt ill. fényes hatást kelt.

LBR (Laser Beam Recorder)
Ezzel a berendezéssel történik a mastering során az adat felírása a photoresist-tel bevont üveglemezre.

Lead-in
A lemez bevezető szakasza, amely tartalmazza a TOC-ot (Table of Contents – Tartalomjegyzék).

Lead-out
A lemez kivezető szakasza, a programterület végénél kezdődik, közli a lejátszóval, hogy elérte a lemez végét. 

Logo
A vonatkozó specifikációknak való megfelelés érdekében a lemezeken a kötelező logókat szerepeltetni kell.

Mastering
Az üvegmester létrehozásának fázisa, melynek során a vevő által átadott input adathordozóból létrehozzuk az üvegmestert.

Menürendszer
A DVD Authoring során elkészített menürendszer biztosítja, hogy interaktív módon érhessük el a lemezen lévő tartalmakat. Segítségével válthatunk a fejezetek közt, kiválaszthatunk különböző audió csatornákat vagy feliratokat.

MPEG-1
Tömörítési eljárás, video és audio anyag Video CD-n való tárolására fejlesztették ki.

MPEG-2
Tömörítési eljárás (fejlettebb az MPEG-1-nél). A DVD Video ezt a tömörítési eljárást használja.

Névjegykártya CD
Névjegykártya formájú CD. Kétféle méretben érhető el. 85x58 mm-es kártya ~30 MB ill. 85x68 mm-es kártya ~100 MB tárolókapacitással.

Offset nyomás
Nyomtatási eljárás, melynek során a lemezekre a festék nem közvetlen módon, hanem hengerek segítségével kerül fel. Magas felbontású kép érhető el a használatával.

Pantone színek
A Pantone cég által definiált kikevert színek, amelyeket kódszámokkal jelölnek (Pantone skála). A Pantone színeket szitanyomásnál alkalmazzuk.

PCM
Pulse Code Modulation (PCM) analóg jel tömörítetlen digitális leképezése. A PCM hanganyag 2 audio csatorna (stereo) vagy 1 audio csatorna (mono) tárolását teszi lehetővé. Lásd még: Dolby Digital, DTS

Polikarbonát
Az optikai lemezek alapanyaga.

Premastering
A CD gyártás első fázisa ami magában foglalja az audio track-ek encode-olását és a lemez logikai képének a kialakítását.

Programterület
A lemezen rögzített adatokat tartalmazó terület.

Proof / Cromalin
A proof a nyomdaiparban a végső jóváhagyás leggyakoribb eszköze, amikor is a vevő összehasonlítja a kinyomtatott képet az általa elképzelt grafikával. Elsődleges célja az elkészített munka verifikálása a sorozatgyártás megkezdése előtt.

Replikáció
Optikai média mechanikai sokszorosítását jelenti nyomószerszám használaval. Az előrenyomott tartalom kialakítása fröccsöntéses eljárással történik.

Stamper / Nyomólemez
Optikai média mechanikai sokszorosításához használt szerszám. A 300 micron vastag nikkel lemez tartalmazza a CD/DVD negatív fizikai képét.

Szitanyomás
Nyomtatási eljárás, melynek során a lemezre a festéket közvetlen módon szitasablon segítségével visszük fel. A szitasablonok keretekre vannak kifeszítve és színenként tartalmazzák a negatív képét a nyomatnak, így a festéket a sablonon keresztüljuttatva csak a kitakaratlan felületekre kerül nyomat.

TAO
Írási mód írható lemezek írásakor, ahol track-enként történik a rögzítés. CD-Audio esetében az ilyen lemezek alkalmatlanok CD mastering inputnak.

Tömörítés
Eljárás a tárolóhely csökkentésére. A tömörítés mértéke befolyásolja a minőséget. A legáltalánosabb tömörítési eljárás a DVD Video-n az MPEG-2.

Üvegmester / Glassmaster
Az üvegmester a mastering outputja. Az üvegmester már tartalmazza a végterméken szereplő adatokat a megfelelő struktúrában (pit-ek és land-ek formájában), ezt felhasználva készül el a nyomószerszám, ami a sorozatgyártáshoz szükséges.


VTCD VIDEOTON                   H-8000 Székesfehérvár, Berényi út 72-100./62.épület, HUNGARY                Tel: +36 22 533-571                  Fax: +36 22 533-599                E-mail: vtcd@vtcd.hu
Kompaktlemez-gyártó Kft.